Dsc 7011
Autor Vlasta Prohaska

Drage Riječanke i Riječani, pridružite nam se na predstavljanju jedinstvenih karata ARThetip: umjetnost i psihologija za osobni razvoj, umjetnice i slikarice Ivane Nikolić! 

četvrtak, 4. travnja u 18:00
Gradska knjižnica Rijeka
Viktora Cara Emina 1
Ulaz besplatan. Promotivna cijena karata ARThetip.

Možda osjećate da vam umjetnost otvara um i srce, zove vas na istraživanje, ali vam nedostaje strukture i vodstva. Možda vas privlači psihologija, ali vam se čini da ne zahvaća sve aspekte vaše osobnosti. Možda je vaše kulturološko naslijeđe ukorijenjeno u zapadnjački svjetonazor, ali privlači vas filozofija i duhovnost istoka. ARThetip sve to objedinjuje i nudi nam nov način introspekcije i rada na sebi.

Ivana Nikolić multidisciplinarna umjetnica i radikalna slikarica koja je pokrenula niz uspješnih inicijativa za razvoj kreativnosti i umjetnosti u zajednici (kao što je sve popularniji Q'art!) istražuje kreativnost kao alat za osvještavanje sebe kroz sve aspekte našeg postojanja. Polazeći od pitanja Zašto se skrivamo? osmislila je koncept kojim možemo probuditi intenzivnu svjesnost u sebi i drugima te doživjeti sebe kao jedinstveni mozaik u slici svijeta.

ARThetip čini 108 kolorističkih minijatura – 108 karata baziranih na psihologiji arhetipova koju je razvio C. G. Jung te saznanjima, učenjima i tradiciji koje potječu od Rudolfa Steinera i njegovog istraživanja frekvencije boja, temeljenih na tradiciji i ekosustavu naših krajeva gdje je i rođen. Umjetnički i znanstveni pristup integrirani su kroz čakre, istočnjački sustav energetskih tijela. Tako svaka karta nosi jedan arhetip – od Majke, preko Vagabunda, Ekologa, Pomagača, Manipulatora, do Mistika, Kreatora i Anđela u kojima možemo prepoznati neke svoje aspekte – a simbolički i bojom oslanjaju se na sustav čakri. Tako ovisno o svom stanju možemo svaki put raditi na onom dijelu svoje nutrine koji traži našu pozornost.

ARThetip kartice za osobni razvoj temelje se na znanosti kroz psihologiju arhetipova Carla Junga te učenja o vibraciji boja Rudolfa Steinera. Set sadrži 108 umjetnički oslikanih karata s definiranim brojem koji pripada određenom arhetipu koji su pak podijeljeni prema čakrama i pripadajućim bojama. Za dublja tumačenja tu je i priručnik.